Oogheelkunde Rijswijk gebruikt cookies om u beter te kunnen helpen en de website te verbeteren. Indien u hiermee akkoord bent, hoeft u uw voorkeuren niet te wijzigen. - Bekijk details
TEKST VERGROTEN    tekst verkleinen tekst vergroten

Macula degeneratie

Wat is macula degeneratie?

Macula degeneratie (MD) is een aandoening van het middelste gedeelte van het netvlies, waarbij de cellen in dat gedeelte afsterven. Hierdoor krijgt u een vlek midden in het gezichtsveld van dat oog. Om de vlek heen kunt u nog wel normaal zien.

Er zijn twee vormen van macula degeneratie: droge en natte.

Bij de droge vorm verslechtert het zicht langzaam. De vlek zorgt er dan voor dat u niet scherp meer kunt zien, rechte lijnen krom lijken en kleuren lijken te vervagen. Droge macula degeneratie komt vaak in beide ogen tegelijk voor.

Bij de natte vorm verslechtert het zicht veel sneller. Omdat het netvlies onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen ontvangt, worden er broze bloedvaatjes gevormd die vocht en/of bloed lekken. Dit verklaart de naam. Uiteindelijk ontstaat er een litteken dat het gezichtsveld in de vlek volledig uitschakelt. U ziet dan een grijze vlek. Natte MD komt vaak in één oog voor, maar de kans is groot dat u het binnen een paar jaar ook in het andere oog krijgt.

Er bestaan geen behandelingen tegen droge MD. Wel zijn er bepaalde voedingssupplementen die u kunt nemen om de klachten te vertragen.

Natte MD wordt behandeld met een serie injecties. Na de eerste serie moet u regelmatig terugkomen voor controle en evt. verdere injecties.

Hoe weet ik of ik macula degeneratie heb?

Als u een of meerdere van deze symptomen herkent, dan kan het zijn dat u een vorm van macula degeneratie heeft:

  • Kromme lijnen zien in het midden van uw gezichtsveld
  • Vlek in het midden van uw gezichtsveld
  • Slecht kunnen lezen


Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Maak dan een afspraak bij uw huisarts voor een vooronderzoek.

Behandeling van droge MD

Er bestaan geen behandelingen tegen droge MD. Wel zijn er bepaalde voedingssupplementen die u kunt nemen om de klachten te vertragen. Uw oogarts kan u hierover informeren.

Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar zodat u weer beter kunt lezen, handwerken of televisiekijken. Deze moeten aangemeten worden. Dit kan op beide locaties van Oogheelkunde Rijswijk.

In een klein percentage van de gevallen gaat droge MD over in natte MD.

Behandeling van natte MD

Natte MD wordt behandeld met een serie injecties van anti-VEGF middelen die direct in de oogbol worden ingebracht. Als uit het vooronderzoek blijkt dat u in aanmerking komt voor een behandeling, zijn er twee mogelijkheden: er worden meteen drie afspraken gemaakt of er wordt eerst een injectie gegeven om het resultaat te testen. Daarna worden de twee vervolgafspraken gemaakt. Tussen de afspraken zitten steeds vier tot zes weken.

Uw oog wordt eerst gedruppeld om het te verdoven. De injecties zijn hierdoor zo goed als pijnloos. De behandeling duurt ongeveer één kwartier per keer.

Het medicijn dat u krijgt is Avastin. Dit wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Mocht het medicijn niet aanslaan, dan wordt u verder behandeld met Lucentis of Eylea. Dit wordt door bijna alle verzekeraars vergoed wanneer u uitbehandeld bent met Avastin.

Vier weken na de derde injectie wordt u gecontroleerd en bespreekt u het resultaat met uw oogarts.

De behandeling garandeert helaas niet dat uw klachten over gaan. Daarom moet u iedere vier tot zes weken op controle komen en eventueel vaker injecties krijgen.

Bij ongeveer een derde van de patiënten treedt er een verbetering van het gezichtsvermogen op. Bij een derde remt de behandeling verdere achteruitgang af en bij een derde neemt, ondanks de behandeling, de MD helaas toch toe.

Hulpmiddelen bij slechtziendheid

MD kan ervoor zorgen dat u slechtziend wordt en veel moeite heeft met lezen en ver kijken. In dat geval zijn er hulpmiddelen beschikbaar zodat u weer beter kunt lezen, handwerken of televisiekijken. Over het algemeen worden deze hulpmiddelen vergoed door uw zorgverzekeraar.

De hulpmiddelen moeten aangemeten worden tijdens een Low Vision-spreekuur. Deze bieden wij aan op zowel locatie Rijswijk als locatie Warmond.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over macula degeneratie of de behandeling ervan?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

> afspraak maken

Oogheelkunde Rijswijk is lid van:

KIWA-keurmerk ZKN-keurmerk