Oogheelkunde Rijswijk gebruikt cookies om u beter te kunnen helpen en de website te verbeteren. Indien u hiermee akkoord bent, hoeft u uw voorkeuren niet te wijzigen. - Bekijk details
TEKST VERGROTEN    tekst verkleinen tekst vergroten

Orthoptie

Wat is orthoptie?

Orthoptie is de leer van het ‘recht zien’. Om optimaal te kunnen zien, is het belangrijk dat beide ogen scherp zien, de ogen recht staan, u goede oogbewegingen kunt maken en dat uw hersenen de beelden goed verwerken. Voor kinderen is het erg belangrijk dat de ogen zich goed ontwikkelen.

Als er iets mankeert aan de oogstand of de samenwerking tussen de ogen, kan een orthoptist u helpen. Deze afwijkingen kunnen vaak verholpen worden door oefeningen, een bril of een operatie.

De orthoptist onderzoekt en behandelt klachten of problemen op het gebied van scheelzien, luie ogen, dubbelzien, ver- en bijziendheid bij kinderen, cilindrische refractieafwijkingen bij kinderen en specifieke hoofdpijn- en leesklachten.

Op locatie Rijswijk en Warmond kunt u op volgende dagen bij de orthoptist terecht:

 

Rijswijk       Warmond    
Maandag 08.00 - 16.45 uur   Maandag 08.00 - 16.45 uur
Dinsdag 08.00 - 15.45 uur   Dinsdag  08:00 - 16:45 uur
Woensdag 08.00 - 16.45 uur   Donderdag 10:00 - 16:45 uur
Donderdag 10.00 - 15.45 uur        
Vrijdag 08.00 - 16.45 uur        

 

Hoe weet ik of ik orthoptie nodig heb?

Als u of uw kind last heeft van een of meer van de volgende klachten, kan een orthoptist wellicht helpen:

  • Scheelzien
  • Dubbelzien
  • Groot verschil in brilsterkte
  • Regelmatige hoofdpijn
  • Leesklachten


Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Maak dan een afspraak voor het orthoptiespreekuur. U heeft voor de eerste afspraak een verwijzing nodig van de huisarts, jeugdarts of schoolarts.

 

Het spreekuur

Voor kinderen
Ongeveer 85% van de orthoptiepatiënten zijn jonger dan 12 jaar. Uw orthoptist heeft dus ruime ervaring met het op een leuke en kindvriendelijke manier onderzoeken van de klachten.
De orthoptist kijkt naar de oogstand en samenwerking tussen de ogen, de oogbewegingen en de gezichtsscherpte.  
Om de sterkte van de ogen te bepalen, worden de ogen gedruppeld. Dit is de enige manier om bij kinderen de juiste sterkte te kunnen bepalen. De druppels zorgen ervoor dat de pupil wordt verwijd en de ogen niet meer scherp kunnen stellen.

De druppels moeten ongeveer dertig minuten inwerken. Ook wordt het spreekuur gecombineerd met een afspraak bij de oogarts, die controleert of de ogen gezond zijn. Uw eerste bezoek zal daarom zeker een uur in beslag nemen.

Voor volwassenen
De orthoptist stelt u eerst een aantal vragen over uw klachten, medische achtergrond (voor zover relevant) en gezondheid.

Vervolgens wordt de samenwerking van uw ogen, de oogstand en de oogbewegingen onderzocht. Hier zijn verschillende methodes voor. Vaak worden bij volwassenen andere en meer uitgebreide testen gedaan dan bij kinderen. Na het consult met de orthoptist wordt u onderzocht door een oogarts.
 

Kwaliteitsregister Paramedici

Het spreekuur wordt gedaan door onze orthoptisten die allen kwaliteitsgeregistreerd zijn in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Voor opname in dit register moeten ze aantoonbaar voldoen aan vastgestelde eisen op het gebied van werkervaring en na- en bijscholing. Elk van onze orthoptisten is geregistreerd onder een uniek KP-nummer, welke hieronder zijn weergegeven.

Anne Stolk-Buis:  KP-nummer  79905399995

Anouk de Leuw:   KP-nummer 19911614295

Ikram Ben Ali:      KP-nummer  89100086195

 

Scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat een oog niet recht. Het is bijv. meer naar het oor of naar de neus gedraaid, of naar boven of beneden. De oorzaak is niet altijd bekend. Factoren die een rol kunnen spelen zijn o.a. erfelijkheid, aangeboren afwijking, een ongecorrigeerde brilsterkte, een oogbewegingsstoornis, een ongeval, een gevolg van een (infectie)ziekte.

De orthoptist onderzoekt de oorzaak en bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. U krijgt bijv. oefeningen om uw ogen mee te trainen en/of een nieuw brilvoorschrift.

In enkele gevallen wordt er besloten tot een operatie. Dit kan ook wanneer u het scheelzien cosmetisch storend vindt. In dat geval wordt u doorverwezen naar een regulier ziekenhuis, omdat Oogheelkunde Rijswijk deze operaties niet uitvoert. U blijft wel bij uw orthoptist onder controle.

Scheelzien wordt bijna altijd succesvol verholpen.

Lui oog

Wanneer een kind scheelziet of een sterk verschil in brilsterkte heeft, gebruikt hij/zij het zwakkere oog niet (voldoende). Dit wordt een lui oog, of amblyopie, genoemd.

Een lui oog heeft als gevolg dat de hersenen steeds meer leunen op het beeld dat door het andere oog komt en het luie oog steeds minder wordt gebruikt. Hierdoor ziet het oog minder, ook al is het verder wel gezond of heeft het kind de juiste brilcorrectie.

Een lui oog kan alleen verholpen worden als het op tijd behandeld wordt, voordat het kind 8 jaar is. Hoe eerder, hoe beter. Als het luie oog niet op tijd wordt behandeld, blijft het altijd bestaan. In het dagelijks leven heeft de patiënt hier meestal geen last van. Echter, mocht er iets gebeuren met het goede oog, dan is er alleen nog een slecht oog over.

Vaak wordt het luie oog afgeplakt en schrijft de orthoptist een bril voor. Hierdoor wordt het kind gedwongen het luie oog te gebruiken en te trainen.

Dubbelzien

Dubbelzien (diplopie) ontstaat wanneer een of meerdere oogspieren niet goed functioneren of de ogen niet goed meer samenwerken. Soms wordt dubbelzien veroorzaakt door een ziekte (zoals diabetes of een schildklieraandoening) of hersenbloeding. Als u ineens dubbelziet, is het belangrijk om snel contact op te nemen met uw oogarts. Zo kunnen we een ernstige oorzaak uitsluiten of tijdig behandelen.

De orthoptist onderzoekt de oorzaak en welke oogspier niet goed functioneert. U kunt oefeningen of een speciale brilcorrectie krijgen zodat u zo min mogelijk last heeft van het dubbelzien.

Soms is een operatie aan de oogspieren nodig. In dat geval wordt u doorverwezen naar een academisch ziekenhuis, omdat Oogheelkunde Rijswijk deze operaties niet uitvoert. U blijft wel bij uw orthoptist onder controle.

Hoofdpijn / Leesklachten

U kunt hoofdpijn en/of leesklachten krijgen wanneer er een verminderde samenwerking tussen de ogen is. De orthoptist kan u dan passende oefeningen of een brilcorrectie geven om de klachten te verhelpen.

In uitzonderlijke gevallen kan worden overgegaan tot een operatie aan de oogspieren. In dat geval wordt u doorverwezen naar een regulier ziekenhuis, omdat Oogheelkunde Rijswijk deze operaties niet uitvoert. U blijft wel bij uw orthoptist onder controle.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over orthoptie of het orthoptiespreekuur?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

> afspraak maken

Oogheelkunde Rijswijk is lid van:

KIWA-keurmerk ZKN-keurmerk