Oogheelkunde Rijswijk gebruikt cookies om u beter te kunnen helpen en de website te verbeteren. Indien u hiermee akkoord bent, hoeft u uw voorkeuren niet te wijzigen. - Bekijk details
TEKST VERGROTEN    tekst verkleinen tekst vergroten

Overige behandelingen

U kunt voor veel verschillende oogheelkundige klachten, problemen en afwijkingen bij ons terecht. We gebruiken de modernste technieken en geven u veel persoonlijke aandacht. Zo kunnen we efficiënte zorg garanderen.

Laserbehandelingen

Oogheelkunde Rijswijk beschikt over de modernste laserapparatuur voor oogbehandelingen. Met deze lasers kunnen nastaar, sommige vormen van glaucoom en een groot aantal netvliesaandoeningen behandeld worden.

Lasers zijn een soort versterkers voor licht en zenden hoog geconcentreerde lichtstralen uit die met uiterste precisie gericht kunnen worden. Het effect van de laser is afhankelijk van de eigenschappen van het licht, de golflengte en de wijze van straling, maar ook van de eigenschappen van het weefsel dat wordt behandeld. Zo is de Yag-laser gemaakt om te snijden en de Argon-laser om te branden.

Voor de behandeling

Houd er rekening mee dat u na de behandeling niet zelf naar huis kunt rijden. Door de oogdruppels en de laserbehandeling is uw zicht tijdelijk wazig. Zorg er dus voor dat iemand u begeleidt.

Bij aankomst meldt u zich bij de balie. De assistente zal dan het te behandelen oog voor u druppelen. Hierdoor wordt het oog tijdelijk verdoofd. Nadat deze verdoving is ingewerkt, roept de oogarts u naar de laserkamer.

Daar neemt u plaats achter het apparaat met uw kin op de steun en uw voorhoofd tegen de band. Bij sommige laserbehandelingen plaatst de oogarts een contactlens op het te laseren oog, zodat het brandpunt van de laser op het gewenste punt in het oog komt. Voor uw andere oog plaatst de arts een ander lichtje. Het is heel belangrijk dat u heel stil zit en goed naar dat lichtje blijft kijken.

Behandeling met Yag-laser

De Yag-laser geeft een niet waarneembaar licht. Het enige dat u van de laser merkt zijn lichte schokjes in het oog. De behandeling ongeveer vijf minuten. Na afloop kan uw oog wat beurs aanvoelen.

Behandeling met Argon-laser

Het licht van de Argon-laser is ook niet waarneembaar. Wel kan de behandeling wat pijn doen. De behandeling duurt twintig tot veertig minuten. Na afloop is het oog meestal verblind.

Afhankelijk van uw afwijking en behandeling, kan uw zicht onveranderd zijn of nog moeten herstellen. Ook kunt u enkele weken last hebben van lichtflitsen in het behandelde oog.

Na de behandeling

Bij de balie maakt u een vervolgafspraak. Als uw oog nabehandeld moet worden met oogdruppels, dan krijgt u een recept van uw oogarts.

Ooglidcorrecties

Een ooglidcorrectie is een vorm van plastische chirurgie, waarbij verslapte huid van de oogleden wordt ingenomen. Soms moet ook de spier in het ooglid iets worden ingekort of vet worden verwijderd.

Als uw ooglid erg is verslapt en te ver naar binnen of naar buiten draait, kunnen er klachten ontstaan. De wimpers kunnen in uw oog prikken, er kunnen ontstekingen optreden en/of uw oog blijft tranen. Het ooglid moet dan hersteld worden door een operatie.

Hersteloperaties worden altijd door de zorgverzekeraar vergoed. Ooglidcorrecties zijn door enkele verzekeraars in het aanvullende pakket opgenomen. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

De rekening voor een ooglidcorrectie dient vooraf betaald te worden. Zodra wij het bedrag ontvangen hebben, wordt uw operatie ingepland.

Beide oogleden worden in één sessie behandeld.

Voor de behandeling

Bloeding tijdens en na de operatie moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Daarom is het van groot belang dat u tijdelijk stopt met uw bloedverdunners. Als u antistollingsmiddelen gebruikt via de trombosedienst, moet u hier in overleg met uw huisarts mee stoppen. Gebruikt u aspirinepreparaten? Daar moet u tien dagen voor de behandeling mee stoppen. Pijnstillers van het type brufen mogen tot twee dagen voor de behandeling worden gebruikt.

Het gebruik van paracetamol is zowel voor als na de operatie toegestaan.

We bevelen u ook aan om vanaf twee dagen voor de behandelingen geen alcohol meer te drinken en niet meer te roken. We raden u aan om te stoppen met roken tot in ieder geval een maand na de operatie, om het herstelproces te versnellen.

U kunt eventueel het homeopathisch geneesmiddel Arnica (in druppel- of korrelvorm) gebruiken om de bloedingen en zwelling tegen te gaan. Hier moet u vijf dagen voor de behandeling mee beginnen.

Na de behandeling kunt u niet zelf autorijden. Zorg dus dat er iemand met u meegaat.

Tijdens de behandeling

U krijgt eerst een plaatselijke verdoving door middel van een injectie in het ooglid.

Er wordt een klein sneetje in de ooglidplooi gemaakt. Via deze snee wordt overtollige huid en eventueel vet en/of spier weggenomen. De snee wordt daarna gehecht. Indien nodig wordt er ook een pleistertje opgeplakt.
De operatie duurt ongeveer drie kwartier. Direct daarna wordt er 15-30 minuten een verkoelend oogmasker op de oogleden gelegd om zwelling en bloeding zo veel mogelijk te beperken.

Na de behandeling

We raden u aan om thuis ook nog enige tijd rustig te gaan liggen met een verkoelend oogmasker op. De oogmaskers zijn verkrijgbaar bij de drogist. Het is verstandig om gedurende de eerste paar dagen regelmatig het masker te gebruiken (steeds een kwartier op en dan een kwartier laten koelen in de koelkast, niet de vriezer!).

De huid rond de ogen kan nog twee à drie weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd. Ook kan het trekkerig of jeukerig aanvoelen rondom de ogen.
Het wondje en de pleisters mogen niet nat worden. U mag wel uw gezicht wassen met lauwwarm water. De eerste twee weken na de operatie mag u niet zwemmen of zwaar tillen.

Ongeveer tien dagen na de operatie volgt een controle en worden de hechtingen (en pleisters) verwijderd. Na ongeveer een half jaar zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en is het eindresultaat bereikt.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over onze laserbehandelingen of ooglidbehandelingen?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

> afspraak maken

Oogheelkunde Rijswijk is lid van:

KIWA-keurmerk ZKN-keurmerk