Oogheelkunde Rijswijk gebruikt cookies om u beter te kunnen helpen en de website te verbeteren. Indien u hiermee akkoord bent, hoeft u uw voorkeuren niet te wijzigen. - Bekijk details
TEKST VERGROTEN    tekst verkleinen tekst vergroten

Staaroperaties

Wat is staar?

Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens, waardoor de lichtstralen die in het oog vallen minder goed worden verspreid. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder waziger zien, kleuren minder goed kunnen waarnemen en gevoeliger zijn voor licht.

De enige remedie tegen staar is het vervangen van de troebele ooglens door een kunstlens.

Staar is goed te verhelpen. Bij de meeste patiënten keert binnen 1 tot 7 dagen na de operatie 80 tot 100% van het zicht terug. Als er andere oogafwijkingen zijn, zoals macula degeneratie, kunnen die het eindresultaat beïnvloeden.

Let op: we vragen u om een actueel medicatieoverzicht mee te nemen naar het eerste consult. Vraag dit overzicht dus op tijd aan bij uw apotheek.

Hoe weet ik of ik staar heb?

Staar treedt meestal op latere leeftijd op. Aandoeningen als suikerziekte en het gebruik van geneesmiddelen als Prednison kunnen het ontstaan van staar versnellen.

Meestal gaat de vertroebeling van de lens langzaam en kan het jaren duren voordat de patiënt klachten krijgt. De snelheid van vertroebeling en de verslechtering van het zicht zijn afhankelijk van de plek op de lens waar de vertroebeling zit.

Patiënten met staar hebben vaak een of meerdere van deze symptomen:

  • Wazig zicht
  • Lichtgevoeligheid
  • Dubbelzien in één oog
  • Brilsterkteveranderingen


Als u deze symptomen herkent, dan kan het zijn dat u staar heeft. Neem contact op met uw huisarts om u te laten onderzoeken. Indien nodig, wordt u daarna doorverwezen naar onze kliniek.

De behandeling

Bij een staaroperatie wordt de troebele lenskern uit de lenszak verwijderd en wordt er een heldere kunstlens in geplaatst. Hiervoor gebruiken we de modernste phaco-emulsificatie apparatuur.
Er wordt een zeer kleine opening in het oog gemaakt, waardoor de lenskern wordt vergruisd en weggezogen. Daarna wordt een opvouwbare kunstlens in de lege kapselzak geplaatst, die zich vanzelf op de juiste manier ontvouwt en vasthecht.

Hechten van het wondje is meestal niet nodig. Het zicht keert zeer snel terug.

De verdoving

Bij staaroperaties gebruiken we een plaatselijke verdoving. De verdoving kan op twee manieren worden toegediend: door druppels of door een injectie naast het oog.
Het gebruik van oogdruppels is een pijnloze manier van verdoven. Vanaf een uur voor de operatie wordt het oog enkele malen gedruppeld. Tussendoor kunt u de ogen het beste gesloten houden om uitdroging te voorkomen. Met deze verdoving voelt u geen pijn, maar kunt u soms wel voelen dat er wat gebeurt. Het is erg belangrijk dat u tijdens de operatie naar het licht van de microscoop blijft kijken. Op die manier houdt u het oog stil.

Wanneer we verdoven door middel van een injectie, wordt deze schuin naast het oog ingespoten. Dit kan heel even pijn doen. Daarna worden het oog en de omgeving eromheen stijf en gevoelloos. Na de verdoving krijgt u een drukballon die met een band om het oog wordt bevestigd. Deze ballon moet ongeveer tien minuten op het oog drukken om ervoor te zorgen dat de verdoving zich goed verspreidt en de druk in het oog laag wordt. Met deze verdoving voelt u niets van de operatie en kunt u het oog niet meer bewegen.

Tijdens de operatie krijgt u een naaldje in uw hand, om medicijnen toe te dienen indien nodig. De verdoving werkt binnen enkele uren na de operatie uit.
 

Vooronderzoek

Wordt u naar de kliniek doorverwezen? Dan kunt u in de regel binnen tien werkdagen voor een eerste consult bij uw oogarts terecht. Tijdens het consult vraagt uw oogarts naar uw gezondheidstoestand en medicijngebruik. Het is belangrijk dat u uw actuele medicatieoverzicht meeneemt naar het consult. Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek.

Na het consult wordt er een afspraak gemaakt voor het vooronderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt een lensmeting uitgevoerd. De lensmeting wordt gebruikt om de sterkte van de kunstlens uit te rekenen. Het is ons doel om in overleg met u de brilsterkte zo comfortabel mogelijk te maken. Zo kunnen we voorheen sterke brillenglazen minimaliseren. Indien nodig, verwijzen wij u door naar andere specialisten (zoals een internist, cardioloog of neuroloog).

U krijgt een flacon oogdruppels (Cyclogyl 1%) mee. Deze kunt u bewaren op een koele plaats tot 25°C of in de koelkast. U begint volgens instructie met druppelen van het te opereren oog op de dag van de operatie.

Na het vooronderzoek wordt u een dag en tijd voor de operatie gepland. We streven naar een wachttijd van minder dan een maand.

Op de dag van de operatie

U kunt voor de operatie gewoon eten, drinken en uw medicijnen gebruiken. Dit is voornamelijk belangrijk voor patiënten met suikerziekte.

Trek makkelijke, loszittende kleding aan en draag geen make-up en sieraden. Als de zon fel schijnt, is het handig een zonnebril mee te nemen.

Een paar uur voor de operatie dient u de oogdruppels toe in het te opereren oog.

Houd er rekening mee dat u na de operatie niet zelf naar huis kunt rijden. Zorg er dus voor dat iemand u begeleidt. Dit kan ook het wachten op de operatie wat meer ontspannen maken.

Bij aankomst meldt u zich aan de balie en nemen u en uw begeleider plaats in de wachtkamer. De assistent zal u oogdruppels toedienen die de pupil vergroten. Deze druppels moeten even inwerken. Maak in deze tijd gebruik van het toilet, dit voorkomt problemen tijdens de operatie.

De assistent leidt u naar een afgeschermde ruimte om u om te kleden. De assistent plakt enkele plakkers op uw borst, waaraan de draadjes voor de hartbewaking worden vastgemaakt. U krijgt een papieren jas aan, een muts op en plastic sloffen over uw schoenen.

Vervolgens neemt u plaats in de verrijdbare operatiestoel, die voor u in een comfortabele positie wordt gezet. Dan wordt de verdoving toegediend. Wanneer de verdoving voldoende is ingewerkt, bent u klaar om naar de operatiekamer (OK) gebracht te worden. In de OK wordt uw oog ‘gepoetst’ met ontsmettende vloeistof en wordt ook uw gezicht ontsmet. U mag dan niet meer met uw handen in de buurt van uw ogen komen.

Tijdens de operatie

Het is belangrijk om rustig te blijven liggen. Uw handen en armen kunnen op de armsteunen rusten. Uw benen hoort u stil naast elkaar te laten liggen. Als u een druppelverdoving heeft gekregen, is het belangrijk dat u zich goed concentreert op het felle licht van de microscoop en uw hoofd stil houdt.

Moet u hoesten of wilt u iets zeggen? Steek dan eerst uw hand op. Het is beter om stil te blijven liggen, maar als u pijn heeft of zich onprettig voelt, laat het dan alstublieft weten.

De operatie duurt minimaal vijftien minuten. Ondertussen hoort u de arts en OK-assistentes praten. Ook kunt u de piepjes van de hartbewaking en het gezoem en gefluit van de apparatuur horen. De handen van de dokter steunen op uw voorhoofd en wangen. Tijdens de operatie kunt u soms iets voelen zonder dat het pijn doet. Probeer niet te schrikken. Concentreer u op uw ademhaling en het ontspannen van uw spieren.

Zodra de operatie is afgelopen worden de instrumenten en doeken verwijderd. De hartbewaking wordt afgekoppeld en het naaldje wordt uit uw hand gehaald. De OK-assistent begeleidt u terug naar de omkleedruimte. Daar worden de plakkers van uw borst verwijderd. Indien nodig, wordt u geholpen met aankleden.

Na afloop bent u van harte welkom om met uw begeleider een kopje koffie te drinken.

Na de operatie

U ontvangt nieuwe oogdruppels en een schema zodat u ze op de juiste momenten kunt toedienen. Ook krijgt u een plastic beschermkapje. De eerste week na de operatie moet u uw oog hiermee afplakken voor het slapengaan.

Indien uw oog na de operatie wordt afgedekt, mag u het kapje de volgende ochtend of volgens instructie verwijderen en pas daarna beginnen met druppelen.

We raden u aan om bij thuiskomst meteen een uur te gaan slapen. Het oog herstelt daardoor sneller.

Het zicht wordt gemiddeld na 1 tot 7 dagen weer helder. Tijdens deze week kan uw oog nog iets geïrriteerd aanvoelen en wat tranen. Dit trekt geleidelijk weg.

De eerste twee weken na de operatie mag u niet bukken of tillen. Ook mag u geen blaasinstrumenten bespelen en geen balsporten spelen. De eerste maand na de operatie mag u niet zwemmen. Probeer niet in uw ogen te wrijven en probeer zo min mogelijk op uw buik te slapen. Verder kunt u in principe alles doen wat u normaal ook doet.

De meeste patiënten ervaren geen napijn. Mocht u dit wel ervaren, dan is paracetamol of aspirine voldoende om de pijn te verlichten.

De eerste controle vindt meestal een dag na de operatie plaats. De oogarts onderzoekt dan uw oog en meet uw gezichtsvermogen.

De tweede en laatste controle is twee weken na de operatie. U krijgt instructies over het afbouwen van de druppels. Na zes weken kunt u bij de opticien uw bril laten aanpassen.

Nastaar en andere complicaties

Het menselijk lichaam blijft een ingewikkeld fenomeen. Hoe deskundig en ervaren onze artsen ook zijn (98% van onze operaties verloopt vlekkeloos), er bestaat een kleine kans dat u na de operatie opnieuw klachten krijgt of dat er een complicatie optreedt. In enkele gevallen leidt een dergelijke complicatie tot een ernstige achteruitgang van het zicht, maar de complicaties zijn bijna altijd relatief eenvoudig te verhelpen.

Ze zijn daarom geen reden om van de operatie af te zien. Zonder operatie zal uw zicht erg verslechteren, terwijl u dankzij de operatie een grote kans heeft om weer goed te kunnen zien.

Nastaar

Bij een staaroperatie wordt de lens uit de lenszak verwijderd. De kunstlens wordt vervolgens in de lenszak geplaatst. In 20 tot 40% van de gevallen wordt de lenszak na verloop van tijd troebel. Het lijkt dan alsof de staar terugkomt. Dit heet nastaar en is relatief eenvoudig te behandelen. Als u nastaar heeft, poetsen we met een laser de kunstlens schoon. Deze behandeling is volledig pijnloos en duurt na aanvang slechts enkele minuten.

Kapselscheur

De meest voorkomende complicatie is dat de lenszak scheurt. Het glasvocht, een geleiachtige massa, komt dan naar voren en moet verwijderd worden. Het is niet altijd mogelijk om de kunstlens tijdens deze operatie in het oog te plaatsen. Dit gebeurt dan tijdens een tweede operatie.

Vochtophoping in het netvlies

Langere tijd na de operatie kan zich nog een complicatie voordoen, waarbij vocht zich ophoopt in het netvlies (macula oedeem). De behandeling hiervan bestaat uit langdurig gebruik van oogdruppels en soms injecties. In een enkel geval lukt het niet om het vocht te verwijderen en blijft het zicht matig. De kans hierop is echter erg klein.

Endophthalmitis

Endophthalmitis is een zeer zeldzame oogontsteking, die bij ongeveer 1 op de 4000 patiënten optreedt. De ontsteking kenmerkt zich door de combinatie van plotseling zeer slecht zien, toenemende pijn en roodheid van het oog. In 50% van de gevallen kan de ontsteking goed behandeld worden.
 

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over staar of staaroperaties?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

> afspraak maken

Oogheelkunde Rijswijk is lid van:

KIWA-keurmerk ZKN-keurmerk