Corona maatregelen per 6 november 2021

Naar aanleiding van de recente berichtgeving van de Rijksoverheid over het coronavirus hanteert Oogheelkunde Rijswijk in het belang van de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en onze medewerkers een aangepast beleid met richtlijnen en voorzorgsmaatregelen die in lijn zijn met het actuele beleid van het RIVM. Hiermee kunnen we onze zorgverlening op een andere wijze in deze uitzonderlijke periode continueren.

Voor patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar is er een mondmasker plicht. Ook wanneer u gevaccineerd bent is een mondmasker verplicht. Een niet medisch mondmasker voldoet hierbij aan de eisen. De behandelaar kan u vragen uw mondmasker af te doen voor het uitvoeren van behandeling en/of onderzoek.

Uw afspraak gaat door op de geplande datum en tijd. Indien u klachten heeft die lijken op het Coronavirus (klachten als neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts of recent verlies van smaak en/of reuk). Indien u terug komt uit een rood of oranje gebied. Indien u een huisgenoot heeft in thuisisolatie, een positieve testuitslag, of een huisgenoot met milde klachten zonder testuitslag heeft. Dient u uw afspraak (tijdig) af te zeggen.
Let op! Dit geldt ook voor bezoekers die reeds gevaccineerd (ingeënt) zijn tegen het Coronavirus.

Twijfelt u of een afspraak door kan gaan, stuurt u dan een e-mail naar info@oogheelkunde.nl

 

Gaat mijn injectie in het oog door?

Het geven van injecties voor maculapatiënten gaan onder dezelfde omstandigheden door. Ook kan uw afspraak gewoon door gaan wanneer u kort geleden gevaccineerd bent of binnenkort een vaccinatie krijgt voor het Coronavirus.

 

Gaat mijn operatie door?

Netvliesingrepen en cataractingrepen die medisch noodzakelijk zijn gaan onder dezelfde aangepaste omstandigheden door. Als uw ingreep niet door kan gaan, stelt ons secretariaat u daarvan telefonisch op de hoogte. U ontvangt dan een nieuwe datum voor een afspraak.

 

Operatie vs (booster)vaccinatie

Wordt u binnenkort geopereerd dan kunt u gewoon uw (booster)vaccinatie halen. Het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden (en vice versa).

 

Welke maatregelen heeft Oogheelkunde Rijswijk getroffen i.v.m. het Coronavirus?

In de kliniek hebben wij vele maatregelen getroffen om u als bezoeker zo veilig mogelijk te kunnen ontvangen en behandelen. Zo houden wij overal 1,5 meter afstand en hanteren wij een scherp hygiëne protocol. Wij vragen u dan ook uw handen te desinfecteren bij binnenkomst ter bescherming van andere bezoekers en van onze medewerkers.

Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan NIET naar de kliniek voor een afspraak en/of een bezoek.

 

Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?

Voor volwassen geldt:

Voor bezoeken van een afspraak geldt dat de patiënt alleen naar binnen komt, tenzij begeleiding noodzakelijk* is. De begeleider kan niet mee de kliniek in en zal buiten moeten wachten.
*Kinderen tot 18 jaar, aandoeningen als dementie of begeleiders die vertalen voor de patiënt en minder validen.

Voor kinderen geldt:

Bij een afspraak voor een kind (jonger dan 18 jaar) kan één ouder mee als begeleider, andere kinderen mogen niet worden meegenomen. Wanneer er geen opvang kan worden geregeld, kan er een uitzondering worden gemaakt.

 

Wanneer kan een afspraak NIET doorgaan?

We verzoeken u om NIET naar Oogheelkunde Rijswijk te komen:

 • Na bezoek aan risicogebied (zie www.nederlandwereldwijd.nl)
 • Na onbeschermd contact met vermeend of bewezen coronapatiënt
 • Bij koorts > 38°C
 • Bij hoesten
 • Bij milde luchtwegklachten

Is dit het geval, dan kunt u uw afspraak, het liefst tot 24 uur van te voren, telefonisch verzetten.

 

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Het is vooral van belang om het risico op besmetting, met welk virus dan ook, zoveel mogelijk te beperken door:

Hygiëne-maatregelen in acht te nemen:

 • Was de handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Geen handen schudden.
 • Blijf 1,5 meter bij elkaar vandaan.


Mogelijke risicomomenten op contact met het virus te vermijden, dat wil zeggen:

 • Niet reizen naar gebieden waar het virus is vastgesteld.
 • Niet op bezoek gaan bij mensen die recent (2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld.
 • Terughoudend te zijn om op bezoek te gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid.

 

Hoe herken ik het coronavirus?

Als u de afgelopen twee weken in een land of gebied bent geweest waar het coronavirus voorkomt of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus en u heeft nieuwe klachten van de luchtwegen zoals hoesten of toenemende kortademigheid, dan is het verstandig telefonisch de huisarts te raadplegen.

Voor algemene informatie over het coronavirus verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM.