Home > Specialismen & behandelingen > Glaucoom

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende chronische oogziekte, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. De oogzenuwvezels sterven af, waardoor delen van het (buitenste) gezichtsveld verdwijnen. De belangrijkste risicofactor voor glaucoom is een hoge oogdruk.

Glaucoom is pijnloos. Vaak verdwijnen eerst de uiterste delen van het gezichtsveld. Daarom wordt de oogziekte vaak pas opgemerkt wanneer het gezichtsveld drastisch kleiner wordt. Er bestaat ook een glaucoomvorm waar mensen een normale oogdruk hebben. Ook is het mogelijk dat u een verhoogde oogdruk heeft, maar er geen schade is aan de oogzenuw. Dit heet oculaire hypertensie.

Als glaucoom niet wordt behandeld, kan het leiden tot blindheid. Door op tijd te starten met een behandeling, kan de schade aan uw gezichtsveld worden beperkt. Schade aan uw oog is onherstelbaar, maar de voortgang van glaucoom kan door de behandeling worden vertraagd of zelfs gestopt.

Oog onderzoek - Oogheelkunde Rijswijk

Glaucoom wordt meestal behandeld met oogdruppels. Als deze niet werken, kan een laserbehandeling of microchirurgische behandeling helpen. Naast de behandeling zult u regelmatig gecontroleerd worden door uw oogarts.

Glaucoom is vaak een familiaire ziekte, dat betekent dat meerdere mensen in de familie dezelfde aandoening krijgen. Als iemand in de familie glaucoom heeft, is het aan te raden dat alle familieleden boven de veertig jaar zich regelmatig door de oogarts laten controleren.

Glaucoom is een veel voorkomende chronische oogziekte, waarbij de oogzenuw wordt beschadigd. Hierdoor sterven de oogzenuwvezels af en kan uw gezichtsveld verdwijnen. Als u onder behandeling bent voor glaucoom, wordt er regelmatig een gezichtsveldonderzoek gedaan. Hiermee wordt de lichtgevoeligheid van het netvlies bepaald en kan de arts zien of de ziekte zich heeft ontwikkeld of is vertraagd. Het helpt ook bij het opsporen van een groot aantal andere afwijkingen van het oog en/of het zenuwstelsel.

Voor het onderzoek
U wordt begeleid naar de gezichtsveldkamer. Deze kamer is vrijwel donker, u ziet alleen het zwak verlichte gezichtsveldapparaat. Tijdens de instructies krijgen uw ogen de kans om te wennen aan het lage lichtniveau.

U plaatst uw kin op de steun van het apparaat. Het apparaat wordt vervolgens zo geplaatst dat het te onderzoeken oog recht in het apparaat kan kijken. In het midden van het apparaat zit een lichtje. Hier moet u strak naar blijven kijken.

Tijdens het onderzoek
Terwijl u naar het lichtje midden in het apparaat kijkt, gaan andere lichtjes eromheen aan en uit. Iedere keer dat u een lichtje ziet, drukt u op een knop. U hoeft niet te haasten; het apparaat past zich aan uw reactiesnelheid aan. Tijdens het onderzoek zal soms een leesglas voor uw oog geplaatst worden.