Home > Specialismen & behandelingen > Netvliesoperaties

Netvliesoperaties

Oogheelkunde Rijswijk voert diverse oogoperaties aan het netvlies uit. Dit wordt gedaan door middel van een vitrectomie. Ziektebeelden waarvoor een vitrectomie gedaan worden zijn:

  • Netvliesloslating;
  • Puckering van het netvlies;
  • Maculagat;
  • Vitreomaculaire tractie;
  • Lens-gerelateerde afwijkingen;
  • Glasvochtbloedingen;
  • Glasvochttroebeling;
  • Bij patiënten met vaatafsluiting;
  • Diabetis mellitus (suikerziekte) waarbij het netvlies ernstig beschadigd is door de suikerziekte.
Netvlies oog - Oogheelkunde Rijswijk

Een oogbol is voor het grootste deel gevuld met helder doorzichtig glasvocht, een soort gel. Het netvlies is de ‘binnenbekleding’ van het oog. Het is een vliesdunne, lichtgevoelige laag aan de achterkant van de oogbol waarin miljoenen zenuwcellen het licht dat het oog binnenkomt, opvangen en doorseinen naar de hersenen.

Een netvliesloslating treft jaarlijks drieduizenden mensen in Nederland. Kleine lichtflitsen die in een ooghoek opduiken, of zwarte vlekjes die door het beeld dansen, of het wegvallen van een deel van uw zicht kunnen wijzen op een (beginnende) netvliesloslating.

Het glasvocht in de oogbol krimpt (vervloeit) iets naarmate we ouder worden. Het vliesje rond het glasvocht komt dan los van het netvlies. Dit is een normaal proces waar de meeste mensen geen problemen van ondervinden. Er kunnen echter problemen ontstaan als het glasvocht op een bepaalde plek niet soepel loskomt, maar ergens vast blijft ‘plakken’ en zo spanning op het netvlies zet. Op zo’n plek kan een scheurtje in het netvlies ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak van netvliesloslating is dan ook veroudering. Mensen die sterk bijziend zijn, dus slecht in de verte kunnen zien, lopen meer risico. Een netvliesloslating kan eveneens optreden na een staaroperatie. Ook een harde klap op het oog kan een netvliesloslating veroorzaken.

In deze afbeelding ziet u een achterste glasvochtmembraanloslating, er wordt hard aan het netvlies getrokken.


Op deze afbeelding, ziet u een scheurtje (defect) dat in het netvlies is getrokken.
 

Op deze afbeelding is er vocht onder het netvlies gekomen en heeft het netvlies losgelaten.Bij een (ernstig) beschadigd netvlies valt het beeld (deels) weg. Centraal in het netvlies liggen de ‘gele vlek’, oftewel ‘macula’ en de oogzenuw. De lens en het hoornvlies liggen aan de voorkant van de oogbol. Al deze onderdelen zijn nodig om goed te kunnen zien.

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden.
Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Het oog is een orgaan waarmee we lichtsignalen via het netvlies naar de hersenen transporteren. Overdag kijken we vooral met het centrum van het netvlies ook wel gele vlek of macula genoemd. Het kan zijn dat er over de gele vlek, of macula een vliesje (of membraan) groeit. Er zijn vele namen voor een maculapucker zoals vliesje, epiretinaal membraan,  plooitje, littekenweefsel.  Doordat het vliesje groeit en samentrekt gaat het onderliggende netvlies wat plooien. Het netvlies is dan geen glad oppervlak meer en zal het beeld ook niet gaaf naar de hersenen worden getransporteerd. Het resultaat is dat er een vervormd beeld ontstaat. Dit kan door de oogarts ook metamorfopsie worden genoemd.  Er zijne vele oorzaken voor een pucker. Het zou een eerdere operatie in het oog geweest kunnen zijn, een laserbehandeling, een ontsteking, een vaatafsluiting, een trauma of nog andere oorzaken. Er kan ook een vochtophoping plaats vinden onder de gele vlek. Maar in de meerderheid, bij 80% van de patiënten kan er helemaal geen oorzaak voor deze pucker gevonden worden.

Deze afbeelding laat een doorsnede van een normale gele vlek (macula) in het centrum van het netvlies zien.

Deze afbeelding laat een doorsnede van het netvlies zien waar duidelijk de pucker te zien is. Deze membraan (de rode lijn) of vliesje krimpt waardoor het hele netvlies samen getrokken wordt en er rimpeling in komt. Hierdoor is het zicht vervormd. Ook is duidelijk zichtbaar dat de vorm niet meer helemaal mooi doorloopt zoals op de doorsnede van de normale macula

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden.
Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Overdag kijken we vooral met het centrum van het netvlies, ook wel ‘gele vlek’ of ‘macula’ genoemd.

Het glasvocht is een soort gelei die de ruimte tussen de lens en het netvlies vult. Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk en gaat verschrompelen. Het glasvocht laat op een gegeven moment los van het netvlies. Op bepaalde plekken kan het glasvocht vaster zitten aan het netvlies. Bij een grote kracht kan er dan ook een gaatje in getrokken worden. Dit kan ook bij de macula gebeuren,
waardoor er een gaatje kan ontstaan. Dit wordt een maculagat genoemd. Dit leidt tot een vermindering van het gezichtsvermogen en beelden zullen vertekend worden waargenomen.

Een maculagat komt voor bij drie op de duizend personen in de leeftijdsgroep ouder dan vijftig jaar. Ongeveer zeventig procent is vrouw. Het risico op een maculagat in het andere oog binnen vijf jaar is vijftien procent. Het maculagat is, voor zover bekend, niet erfelijk. 

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Overdag kijken we vooral met het centrum van het netvlies, ook wel ‘gele vlek’ of ‘macula’ genoemd.

Het glasvocht is een soort gelei welke de ruimte tussen de lens en het netvlies vult. Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk en gaat verschrompelen. Het glasvocht laat op een gegeven moment los van het netvlies. Op bepaalde plekken kan het glasvocht vaster zitten aan het netvlies.
Bij een grote kracht kan het netvlies bij de gele vlek (macula) omhoog getrokken worden. Dit noemen we ‘vitreomaculaire tractie’. Als het bij de macula hard trekt, kan er een gaatje in de macula ontstaan. Dit wordt een maculagat genoemd. De vitreomaculaire tractie leidt tot een vermindering van het gezichtsvermogen en beelden zullen vertekend worden waargenomen. Vitreomaculaire tractie is, voor zover bekend, niet erfelijk. Het kent vele stadia.

Bovenstaande afbeelding laat een doorsnede van een normale gele vlek (macula) in het centrum van het netvlies zien.

 

Dit is een doorsnede van een vitreomaculaire tractie in een matige vorm.

De twee onderstaande afbeeldingen zijn doorsnedes van een vitreomaculaire tractie in een ernstige vorm.

 

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Een vaak voorkomende klacht is het zien van meebewegende troebelingen. De medische term hiervoor is ‘floaters’. Deze floaters gaan mee met de oogbewegingen, weliswaar vertraagd. Na knipperen of rond kijken kunnen de troebelingen even uit beeld verdwijnen, om na enkele seconden weer te verschijnen. Ze kunnen wisselen in grootte en hoeveelheid, en storen meer bij het kijken naar een heldere (b.v. zonnige hemel) of witte achtergrond (bv. papier).

De oogbol is gevuld met een transparante gelei, het glasvocht genaamd. Deze gelei bestaat voor 99 procent uit water, aangevuld met eiwitten, o.a. collageen. Bij de meeste mensen treedt tussen de veertig en zeventig jaar een vervloeiing van het glasvocht op. Hierdoor zakt het glasvocht als het ware in elkaar, de eiwitten klitten samen, waardoor troebelingen (floaters) ontstaan. Die floaters werpen bij lichtinval een schaduw op het netvlies, wat als storend wordt kan worden ervaren. Dit is met name indien de floaters centraal in beeld, dicht en talrijk zijn. Als het zo storend gevonden wordt, kan het operatief verwijderd worden.

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt  gedruppeld, kunt u niet autorijden. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Het glasvocht is een soort gelei, welke de ruimte tussen de lens en het netvlies vult. Er kan een bloeding ontstaan in deze ruimte. Hierdoor zult u niks of weinig kunnen zien, maar ook als oogarts kunnen we dan niet het netvlies bekijken. Er is een aantal oorzaken voor een glasvochtbloeding. Deze kunnen zijn: diabetes mellitus (suikerziekte), een eerdere vaatafsluiting, maculadegeneratie die doorbreekt, of een scheurtje (of defect) in het netvlies. De totale behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Soms is het lastig om een oorzaak voor de operatie te achterhalen. Hoe lang kan worden afgewacht voordat besloten wordt om het bloed te verwijderen met behulp van een operatie (vitrectomie), hangt af van de mogelijke oorzaak van de
bloeding. In verband met de kans op het ontstaan van een netvliesloslating, zal bij een verdenking op een netvliesscheurtje minder lang worden afgewacht dan bij een bloeding door nieuwe bloedvaatjes (bij suikerziekte). Als er sprake is van een netvliesloslating, zal zeker een operatie op korte termijn moeten worden verricht.

Vooraf zal veelal een echo van het oog gemaakt worden om een oorzaak te achterhalen, maar dit geeft geen garantie.

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.

Achter het regenboogvlies hangt de ooglens in een lenszakje. Tijdens de staaroperatie wordt de lens uit het lenszakje verwijderd en wordt een kunstlens in het lenszakje geplaatst.

Het kan voorkomen dat tijdens de operatie dit lenszakje scheurt en dat er lensbrokjes naar de achterkant van het oog verplaatsen. Deze brokjes zullen dan met behulp van een tweede operatie binnen een aantal weken verwijderd moeten worden als het oog rustig is. Het is wel verstandig om deze lensbrokjes te verwijderen, omdat ze een hoge oogdruk kunnen geven. Deze lensbrokjes worden dan verwijderd middels een vitrectomie. We streven er naar om als er niet al een nieuwe kunstlens geplaatst is, dit in één ingreep te doen.

Verder kan het gebeuren dat de lens niet goed in het zakje zit of dat het gehele lenszakje verplaatst. Ook dan zal een tweede operatie nodig zijn. Deze operatie heeft wat minder haast. Er zal dan een nieuwe lens geplaatst moeten worden. We streven er naar om dat altijd in één operatie te doen, dit is helaas niet altijd mogelijk.

Omdat u tijdens de controle afspraken wordt gedruppeld, kunt u niet autorijden. Houd er rekening mee dat u begeleiding nodig heeft.

Klik hier voor de volledige folder.